ANLAŞMALI BOŞANMA SÜRECİ VE HUKUKİ SONUÇLARI

Bir veya daha uzun süreli evliliklerde uygulanma imkanı olan  tarafların anlaşmalı boşanma protokolü ve bir dava dilekçesi ile birlikte aile mahkemesinde dava açabildiği hukuki durumlara anlaşmalı boşanma davası adını vermekteyiz. Taraflar , dava dilekçesi vermesiyle birlikte belirlenen duruşma gününde bizzat hazır bulunan taraf vekilleriyle birlikte  hakim huzurunda boşanma protokolünü onayladıklarını ve boşanmak istediklerini beyan etmelidir. Bu şekilde tek celsede anlaşmalı boşanma gerçekleşme imkanı hayat bulur.

 ANLAŞMALI BOŞANMA ŞARTLARI NELERDİR?

-Evlilik en az bir yıl sürmesi

-Eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi

-Hakimin tarafları duruşmada bizzat dinlemiş olması ve açık iradelerini alması ve

-Hakimin tarafların üzerinde mutabık kaldıkları boşanma protokolünün mali konular ve çocuklara ilişkin düzenlemelerini uygun bulması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Neler Yazılmalıdır?

Anlaşmalı boşanma protokolünde varsa müşterek çocukların velayeti, çocuğa ödenecek iştirak nafakası eşe ödenecek yoksulluk nafakası, çocukla kişisel ilişkinin kurulacağı saatler  evlilik birliği içerisinde edinilen taşınmazların paylaşımı, ev eşyalarının paylaşımı, diğer araç vb. her türlü taşınırların paylaşımı gibi hususlar bulunmaktadır. Bu  sayılanlar sınırlı sayıda olmamakla beraber tarafların tercihine göre ve kamu düzenine aykırı olmamak koşulu ile özel hükümler eklenebilir ( kşra hususu, soy adı hususu, işyerinin devri hususu gibi )

Anlaşmalı protokol hakim tarafından onaylandıktan sonra ilam hükmündedir . Bu nedenle Yukarıda sayılan bu hususlar taraflar açısından  birçok sonuçlara neden olduğundan ileride herhangi bir sorun yaşamamak ve telafisi imkansız zararların ortaya çıkmaması adına protokolün ve dava sürecinin uzman bir boşanma avukatı yardımıyla gerçekleşmesi tarafların menfaatine olacaktır.

Anlaşmalı Boşanmada tarafların bulunma şartı

Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli davaya göre en büyük farklı tarafların mahkeme huzurunda  boşanma iradelerini açıklamasıdır. Taraflar kendilerini avukatla temsil etseler de bizzat bu duruşmaya katılmaları gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanmaktadır?

Anlaşmalı boşanma davasında süreç çekişmeli boşanmaya nispeten daha hızlı gerçekleşebilsede bu süreç mahkeme durumuna yoğunluğuna göre değişmektedir. Örnekle açıklamak gerekirse Şanlıurfa ilinde açılacak bir boşanma davasında ortalama 15 ila 20 gün arasında dava sonuçlanabilmektedir.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Eklenen Makaleler
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
WhatsApp Danışmanlık Hattı
Merhaba🙌😊 Size Nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now ButtonHEMEN ARA